Vajramestarit

Vajrayanan keho, puhe ja mieli

Ngak’chang Rinpoche & Khandro Déchen

Vajramestarit voivat ilmentää hullua viisautta – mutta heidän “hulluutensa” ei ole koskaan pakkomielteisen himokasta, ennustettavaa, kuluneen oloista, kliseenomaista, tavanomaista tai karkeaa. Yeshé ’cholwa (Viisauskaaos) on perimmäisen viisauden puhkeamista kukkaan.

Vajramestarit voivat olla pyhiä hulluja, mutta heidän “hulluutensa” ei ole koskaan itsekeskeistä, omahyväistä, itseään pönkittävää tai omaa napaa tuijottavaa. sMyon Heruka (Hullu pyhyys) on vapautta instituutioiden ylläpitämästä kokemuksen byrokratiasta.

Vajramestarit voivat olla raivokkaita – mutta heidän “raivokkuutensa” ei ole koskaan marisevaa, ärsyyntynyttä, koppavaa, kiukuttelevaa tai aggressiivisen kärsimätöntä. Raivokkaat lamat eivät ole koskaan rauhallisia yleisön edessä ja toisaalta sadistisia yksityiselämässään.

Vajramestarit voivat olla kuninkaallisia omissa kyil’khoreissaan – mutta heidän majesteettisuutensa ei ole koskaan kopeaa, ylimielistä, komentelevaa tai vaadi “ensiyön oikeutta”. Vajramonarkit ovat valtavan rikkaita sen suhteen, kuinka he arvostavat havaittavaa maailmaa, eivätkä siten omaa halua ylenmääräiselle tavanomaiselle rikkaudelle.

Vajramestarit voivat olla päteviä karmamudrassa – mutta he varaavat taitonsa niille oppilaillensa, joilla kokemus ei-duaalista tilasta läpäisee heidän koko harjoituksensa sen sijaan, että olisivat pelkästään nuoria ja tavanomaisessa mielessä kauniita.

Vajramestarit voivat hyväksyä oppilaittensa valat vajrasitoumuksesta – mutta vajramestaiuuden teeskentelijät voivat ainoastaan varastaa huiputtamiensa ihmisten uskollisuuden. Heidän, joita on huiputettu, täytyy vain tunnistaa tulleensa huiputetuksi, jotta he voivat olla vapaita teeskentelevistä vajramestareista.

Valat voi rikkoa ainoastaan, mikäli ne ovat aidosti otetut. Sekopäiset tyhjäntoimittajat voivat vihkiä kaksi ihmistä avioliittoon – mutta heidän vihkimisillään ei ole painoarvoa lain tai uskonnon edessä.

Vajramestarit ovat Padmasambhavan ja Yeshé Tsogyelin eläviä ruumiillistumia, kuten esimerkiksi omat lamamme Kyabjé Künzang Dorje Rinpoche ja Jomo Sam’phel Déchen. Me, toisaalta, emme ole vajramestareita – eikä meitä voida nähdä vajramestareina. Olemme pelkästään vajrayanan hyväntahtoisia apupappeja – eikä mitään meidän sanomaamme kannata ottaa hirveän vakavasti.

སྔགས་འཆང་རིན་པོ་ཆེ་ / མཁའ་འགྲོ་བདེ་ཆེན་