Aro gTér

een introduktie

De Aro gTér is een stroming van het Vajrayana Boedhisme in welke zijn ordening overeen komt met romantiek, getrouwd leven en familie. Zijn focus ligt in de leringen en oefeningen van de innerlijke Tantras in de visie van Dzogchen met een essentiele niet dualistische leering.

De Aro gTér traditie is mogelijk uniek in zijn bruikbaarheid voor westerse mensen. Dat komt door de overheersing van het Dzogchen perspectief. De Aro gTgér beklemtoont: Assimilatie met het dagelijkse werkende leven; Waarderende sexuele gelijkwaardigheid; De spirituele dimensie van de romantische relatie; artistische creativiteit; en het nastreven van de verhoogde verbintenis met de Kunst en uitdagende lichaamlijke kunsten- zoals de ruiterkunst. Studenten oefenen in de context van hun normale leven: trouwen, kinderen grootbrengen, en het beleven van alle alledaagse activiteiten welke normaal zijn voor de algemene bevolking. Beoefenaars van de Aro traditie verblijven in Groot Brittannie, Noord Amerika, Oostenrijk, Duitsland, Nederland, zwitserland, zweden en Finland.

Lineage

De Aro gTér is een cirkel van leeringen onhult door de vrouwlijke geestelijke ziener, Aro Lingma (1886-1923) en bestaat geheel uit de drie innerlijke Tantras van de Nyingma Vajrayana. The Nyingma traditie gaat terug tot de eerste verbreiding van boedhisme in Tibet. terug naar de tijd van de Tantrische Boedha’s: Padmasambhava en Yeshé Tsogyel.

Lamas

Ngak’chang Rinpoche en Khandro Déchen zijn de lijn houders van de Aro gTér en zij geven les als een getrouwd koppel. Ze maken het prioriteit nummer één in hun activiteiten en leeringen om hun studenten te laten zien dat hun relatie en family de sleutel is van hun spirituele oefening. Als vertegenwoordigers van een lijn gevonden door een vrouw, willen ze vrouwen helpen om spirituele beoefenaars en leraressen te worden-en daarom zijn kinderen altijd welkom in retreate. Ze hebben andere sanga’s aangemoedigd door middel van hun discipels. Ngak’chang Rinpoche en Khandro Déchen’s sangha kun je vinden in brittanie en de VS. Zij geven 2 keer per jaar les in de VS, namelijk in New York en Califonie.

Boedha

De Aro gTér lijn komt naar deze tijd door een lijn van verlichte vrouwen onstaan met Yeshé Tsogyel en gaat door tot de grote gTértön Kyungchen Aro Lingma (1886-1923). Ngak’chang Rinpoche is de incarnatie van Aro Yeshé, de zoon van Kyungchen Aro lingma.

Dharma

Aro gTér beoefening is alleen innerlijke Tantra- In het perspectief van Dzogchen. Did betekend dat Yogische liederen, het stil zitten, mantra oefening, en sKu-mNyé (lichaamlijke yogische oefeningen) een belangrijk deel zijn in de beoefenaars hun leven. Dit is een kleurrijke energie volle lijn waar kunsten, thanka schilderen, namkha (lucht-weven), ’cham (tantische dans), tantrisch orkest, en de waarderingen van de zintuigelijke ervaringen worden gevierd. In vergelijking met andere tradities, kan worden gezegd dat Aro-gTér geen kloosterinstelling is en daarom is er minder nadruk op oefeningen zoals liturgisch voordracht, sadhanas (rituelen en gedetaileerde visualisatie’s) en cho-pa (rituele offerings oefeningen).

Lama’s van deze traditie geven les volgens de ethos van Dzogchen, beide door formele en door de simpele spontaniteit van onformele situatie’s. Het tibetaans woord ‘lama’ betekend niet alleen de externe leraar, maar is ook de innerlijke leraar, dat is onze beginnende verlichte natuur. De rol van de lama is om naar de student te spiegelen. De betekenis van dit spiegelen is de reflectie van de students aangeboren verlichting en wijsheid- en zijn of haar eigen patroon van verwarring. Daarom moedigen de lama’s hun leerlingen om hun hele leven als oefening te zien-beide practisch en met inspiratie

Sanga-Studenten Schap en Ingewijd

Het studenten programma ontwikkeld door Ngak’chang Rinpoche en Khandro Déchen is een effectieve methode om met studenten te werken die serieus geintereseerd zijn in de oefeningen van de Aro-gTér. Het studenten schap bied een persoonlijke relatie met de lama’s aan, een directe toegang tot leeringen, studenten retreate’s en in een warme vriendelijke sangha omgeving mee delen.

Studenten oefenen onder de directe leiding van hun lama’s en transmissie wordt gegeven door dynamische persoonlijke instruktie’s; groeps vragen en andwoorden; gezamelijke meditatie; yogische liederen; en gewoon bij hun studenten te zijn.

Studenten die voor 5 jaar hebben gestudeerd en geoefend met hun Aro lama’s hebben de mogelijkheid om als ngakpa/ngakma of naljorpa/naljorma ingewijd te worden. Beiden inwijdingen zijn voor diegene die realistisch in aanzien zijn gestegen met hun lama’s als hun ‘root’ leraren (Tsawa’i Lamas). Inwijding is voor diegene die de traditie, de lijn, en de oefeningen als het meest belangrijke deel van hun leven zien.

De Aro gTér lijn volgt Vajrayana gö-kar chang-lo stijl, welke de oefeningen van transformatie benadrukt. De beoefenaars zijn bekent door hun witte shorten en niet geknipt lang haar. Het Vajrayana pad van transformatie is geschikt voor mensen die geinspireerd raken van het idee om allerdaagse levens situaties als het pad van realisatie te gebruiken

Naar aanmoediging van Kyabjé Düd’jom Rinpoche hebben Ngak’chang Rinpoche en Khandro Déchen een ingewijde gö-kar chang-lo sangha in het westen gevestigd. Zestig studenten hebben deze stap genomen en anderen zijn er voor aan het werken. Er zijn nu 3 sterke gö-kar chang-lo sanga’s in het westen en het is zeker dat deze lijn van ingewijden zal voortzetten onder de geleide van hun Lama’s.