Ngak’chang Rinpoche

Ngak’chang Rinpoche

kansainvälinen retriitti – 1993

Tämä valokuva otettiin Liittoutuneiden Aro Sanghojen ensimmäisellä kansainvälisellä retriitillä heinäkuussa 1993. Kyseessä oli loistava tapahtuma, jonka aikana Ngak’chang Rinpoche ja Khandro Déchen antoivat ennenkuulumattoman määrän valtuutuksia ja opetusten esittelyjä kaikista kolmesta sisäisestä tantrasta. Retriitti pidettiin Snowdoniassa, Pohjois-Walesissa, Bird Rockin läheisyydessä. Ngak’chang Rinpoche antoi Dzogchen men-ngag dé –opetuksia Bird Rockin harjalla lauloi ensimmäistä kertaa julkisesti ‘Korppikotkan Lento’ –sem’dzinin. Opetuksia annettiin gTormien tekemisestä ja jokaiselle oppilaalle annettiin ohjeita gTormien käytöstä omassa harjoituksessaan.

Kuvassa Ngak’chang Rinpochella on päässään Nyingma-perinteen perintölinjojen haltijoiden käyttämä Ögyen Ped-zha ( orGyan pad zha). Hatussa olevan kultaisen vajran hän sai Gyaltsen Rinpochelta. Rinpochella on päällään hänen vanhin jooginen liivinsä, jonka aurinko on vaalentanut vaaleanpunaiseksi hänen ensimmäisillä retriiteillään Himalajalla.

Rinpoche sanoi pitävänsä sitä muistutuksena harjoituksesta ja yhteytenä koulutukseensa. Hän sanoi silloin:
Me emme koskaan lakkaa olemasta harjoittajia. Koulutuksemme vain jatkuu – ja se tekee meistä sen, mitä me olemme. Tämä on meidän elämämme yhdessä toistemme kanssa, sekä se voima, joka yhdistää meidät kaikkiin muihin Nyingma-harjoittajiin. Ei ole mitään, mitä ei voisi saavuttaa harjoittamalla ja omistautumalla perintölinjalle. Me olemme pieni perhe Nyingma-perinteen suuremmassa suvussa, ja ne jotka ovat matkustaneet kanssamme Nepaliin ymmärtävät miltä tuntuu, kun kaukaiset sukulaiset toivottavat tervetulleiksi. Ainoa asia, mikä meissä kenessäkään voi olla kunnioituksen arvoista, on se kuinka omistautuneita olemme Padmasambhavalle ja Yeshé Tsogyelille – ja se liittää meidät suurempaan perinteeseen. Olen pitänyt tätä vanhaa liiviä parikymppisestä asti, monien eri koulukuntia edustavien suurten lamojen läheisyydessä ja se on nyt arvokkain rääsy mitä minulla on. Toisin kuin minä – liivilläni oli etu olla käsitteettömässä tilassa kaikkien niiden mestareiden läheisyydessä. Ehkä jonain päivänä olen yhtä arvokas kuin se.

Khandro Déchen kommentoi:
Ngak’chang Rinpochen opetuksessa olleet tuntevat hänen tyylinsä ja tavan tehdä arkipäiväisestä merkittävää – sekä merkityksistä ‘arkipäiväisiä’, näyttääkseen oman arkipäiväisen merkittävän olemassaolomme taian.

Vajrayana on tunnettu rikkaasta ja moninaisesta symboliikastaan, ja tässä kuvassa kaikki se nähdään tiivistettynä kahteen koko harjoituksen polkua esittävään symboliin – kelloon ja vajraan, jotka edustavat viisautta ja tarpeellista toimintaa.