Jomo Pema ’ö-Zér

Jomo Pema ’ö-Zér

Jomo Pema ’ö-Zér Dri’mèd Yingma

Jomo Pema ’ö-Zér Dri’mèd Yingma (Jo mo pad ma ’od zer dri ’med dByings ma – Valtiatar, joka on lootuksen valon säteet virheettömässä avaruudessa – 1839-1902) oli Tashi Chi’drènin inkarnaatio (mon mo bKra shis khyi ’dren).

Tashi Chi’drèn syntyi Mön alueella Nepalissa lähellä Tiibetin rajaa paikassa, jota kutsutaan Mön Tsa’ogiksi. Hän oli yksi tärkeimmistä Padmasambhavan sangyumeista. Hän ilmentyi Dorje Tröllön (rDo rJe gro lod – yksi Padmasambhavan kahdeksasta ilmentymästä) tiikeripuolisona.

Jomo Pema ’ö-Zérin sangyab eli hengellinen aviopuoliso oli Rang-rig Togden, ja yhdessä he olivat Khyungchen Aro Lingman isä ja äiti. Jomo Pema ’ö-Zér ja Rang-rig Togden olivat siis Aro Yeshén (Ngak’chang Rinpochen aikaisempi inkarnaatio) isovanhemmat.

Vaikka Jomo Pema ’ö-Zér oli pääasiallisesti Dzogchen long-dé-mestari, hän oli myös ansioitunut phurba-mestari. Sanottiin, että hänen phurbansa värähteli, kun hän lauloi phurba-mantraa. Hänet esitetään aina raivoisassa muodossa phurba sekä vyöllään, että vasemmassa ja oikeassa kädessä. Dorje Phurban ja Dorje Tröllön harjoitusten linjat ovat Aro gTérissä vahvoja, koska sekä Jomo Pema ’ö-Zér että Jomo Chhi’mèd Pema olivat phurba-mestareita. Kaikilla naispuolisilla perintölinjan haltijoilla on ollut Dorje Tröllö lamana, Dorje Phurba yidamina ja vihreä Seng-gé Dongma (seng ge gDog lJang) khandrona.

Khyungchen Aro Lingma kuvasi äitiään –Jomo Pema ’ö-Zériä– Tsogyel Tröllön emanaatioksi ja sanoi, ettei kukaan pystynyt kohtaamaan hänen katsettaan, vaikkakaan hän ei käyttäytynyt raivoisasti ihmisten keskuudessa. Hänen raivoisa olemuksensa ilmeni täysin toisessa kokemuksen ulottuvuudessa ja sitä pääsivät todistamaan vain Khyungchen Aro Lingma ja Rang-rig Togden meditoidessaan Jomo Pema ’ö-Zérin seurassa. Tällöin hän näyttäytyi äärimmäisen kauhistuttavana.

Jomo Pema ’ö-Zér on pukeutunut Dzogchenin siniseen chubaan ja kietoutunut gö kar chang lo’i dén puna-valko-siniseen.